A taste of Greece

Tasting event

Oct 25, 11.30-15.00
Hotel Sparrow

Download description here


RSVP

Call Corentin: 0738 240 272

About the wines

Well-made wines.
Combination of old traditions and new styles.
Balanced expression of terroir.

Zoinos

Lokal druva från hög höjd, vinifierad på traditionellt sätt. Check, check, check. Här är ett orange vin med alla attribut på plats: frukt, syra, smakfulla tanniner och struktur. Passar till allt – och inget! – med sin säregna elegans. Debina är en ytterst lokal druva med syra och moderat alkohol, som med lite skalkontakt levererar oväntade tankar… matcha med ostron eller kebab. Allt är möjligt! Vinet provades under skörden i Loire, där smakkombinationerna kom som ett brev på posten.

Druvan vlahiko är redo för en renässans – bärfrisk med hög syra och modest alkohol svarar den mot dagens krav. Vlahiko kommer från nordvästra Grekland med svalare klimat och har en elegant attityd utan att tappa kilon. Smakprofilen bjuder på röda bär, ett grönt inslag och söta kryddor som fyller ut, med en förnimmbar touch av mognadstoner. Mjuka tanniner och markerad syra gör det utmärkt till charkuterier och kallskuret, liksom grillade rätter av allt från grönsaker och fisk till ljusare kött.
Producenten Zoinos är ett anrikt kooperativ med ambitiösa ambitioner, vilket avspeglas i portföljen.

Karadimos

Här ett vin som skulle ha fått Parker att falla pladask; djupt gyllengult med lite smöriga, oljiga toner i all denna friska mineralitet. Alkoholen på 14,5 procent bäddas effektivt in av mogna tropiska frukter i sansad version – här pratar vi komplext gastronomiskt vin som ställer krav på sin partner. Hummer, räkor och andra skaldjur, gärna tillagade med lite heta kryddor. Fetare fisk som lax hittar också sin plats.
Det familjeägda vineriet har lyckats med sin intention att sätta sin egen prägel på en druva så starkt förknippad med den grekiska floran.

Från familjeägda Karadimos Family vid kusten norr om Aten kommer ekologiska viner med tydlig adress. Denna syrah bär druvans typiska attribut som mörka bär och pepprighet, men har en intensitet som bara kan förklaras av breddgrad och solstyrka. Snygg fathantering mejslar fram ett vin som går utmärkt till allt grillat, svensk husmanskost (köttbullar med lingonsylt!) och rökt vilt. En komplex koncentration som lämnar dörren öppen för fantasin.

Muses

Här har vi en primadonna som vet att föra sig; druvan malagouzia är aromatisk som viogner, men kommer med en syra och skärpa som gör den salongsfähig. Halmgul och brilliant uppsyn, med självsäkert artilleri av kaprifol, rosenblad och aprikos, allt levererat med en mineralet som smakar mer. Utmärkt rejält kyld som aperitif; på tallriken trivs fetare fiskar, delikat tillagad kyckling med vit sås, eller varför inte skaldjur med söta/heta attribut?

Mörkrött och intensivt, men med energiskt bett – så beter sig merlot i Grekland. Muses Winery nordväst om Aten vill bevara solens värme och vindens friskhet i sina flaskor; här har de lyckats bra med sitt terroirtänk. Peppar, mörka frukter, rök och en touch av choklad hålls i schack av sjungande syra. På tallriken tänker man sig grillat kött med grönsaker, risotto eller en mustigare gryta som behöver en dansant partner.

Tzivani

Ett briljant behagligt blommigt vin av den aromatiska druvan malagouzia, här i elegant dämpad form uppbackad av integrerad syra. Smaken bjuder på citrus, persika och tropiska frukter med mjuk munkänsla. Lång eftersmak med friskt, mineraldrivet avslut. Mycket välbalanserat med medelfylligt kropp, vilket gör det mångsidigt i möte med mat. Tänk grillade grönsaker och fisk enligt recept från Medelhavet, eller avskalat asiatiskt där man vill betona enskilda smaker och finess.
Vinet kommer från familjen Tzivanis ekologiska odlingar i centrala Grekland.

Ett mångsidigt vin på en av Greklands nationaldruvor, den blå agiorgitiko. Intensivt mörkröd färg med förvånansvärt lätt och smidig kropp. Mörka mogna bär backas upp av en vaniljton tack vare tolv månader på ekfat. Medelsyra och mjuka tanniner gör vinet lika trevligt på egen hand som till medelhavsmat med svenska influenser. Pizza, pasta och grillat kött är aldrig fel.
Familjen Tzivani har odlat ekologiskt vin sedan 60-talet och producerar även olivolja.

Moschopolis

Tillbaka till framtiden i en flaska. Moschopolis röda vin är en hyllning till vinguden Dionysis och är en blend av två lokala druvor, mavrotragano och pinot-look-alike xinomavro, samt syrah, som tyckas trivas utmärkt i Grekland. Naturlig jäst, tre månader i amfora och ofiltrerat borgar för maximal smakupplevelse av körsbär, hallon och smörkaramell i en josig men ändå stram stil. Intensiteten gör att vinet klarar många matmöten: charkuterier och fetare korvar, medelhavsrätter med tomatbas eller vilt från skogen – och glöm inte svampen!

Så här smakar framtidens Grekland. Moschopolis startade 2016 och odlar på elva hektar i Thessaloniki. Kombinationen av ekologiskt tänk och ny teknik mynnar ut i ett vin blandat av tre druvor – assyrtiko, malagousia och den blå xinomavro – som blomstrar av karaktär tack vare naturlig jäst, ingen filtrering och lagring på jästfällningen. I glaset möter du en frisk blandning av lime, citron och päron som matchas bäst med grillad fisk med syra och yoghurt; sallader i alla dess fräscha skepnader, färskost (get!) eller som aperitif, där den lilla blommigheten kan få fritt spelrum.